What's in a name

´╗┐Didot is een naam van een groep lettertypen. Het type is afkomstig uit de Franse drukkerij van de familie Didot. Het lettertype wordt geclassificeerd als modern. Het huidige lettertype Didot is gebaseerd op een verzameling verwante types die zijn ontwikkeld in de periode 1784-1811. Firmin Didot (1764-1836) was verantwoordelijk voor het gieten van de types die zijn broer Pierre Didot (1760-1853) gebruikte voor het zetten van drukwerk. Diens uitgave van Voltaire’s La Henriade uit 1818 wordt beschouwd als zijn meesterwerk. De ontwikkeling van het lettertype werd geïnspireerd door John Baskerville's type. Het lettertype van de familie Didot kent een groot contrast en vertoont overeenkomsten met de Bodoni die in dezelfde periode in Italië door Giambattista Bodoni is ontwikkeld. Didot wordt ook wel beschreven als neoklassiek.

Moderne versies

Er zijn verscheidene moderne versies van Didot uitgebracht. Net als bij het lettertype Bodoni zijn er bij digitale versies soms problemen met de leesbaarheid. Vooral bij kleinere puntgrootten verdwijnen de dunne bogen en zijn alleen de dikkere stokken en bogen te zien. Onder de meer succesvolle digitale versies van Didot bevindt zich die van Adrian Frutiger voor Linotype. Frutiger voorkomt de problemen in de kleinere puntsgrootten door iets dikkere slagen te gebruiken.

Punt (maat)

De punt is de maat waarin de grootte van letters oftewel het corps wordt uitgedrukt. Een punt = 0,375 mm. Er wordt ook wel van Didot-punten gesproken. De grootte van de letter wordt corps genoemd, dit is de afstand van de onderkant van een staartletter (als de g, j) tot aan de bovenkant van een stokletter (als de f, l), vermeerderd met het 'vlees' (wit) aan de boven- en onderkant.

What's in a name

Didot Design, Cora de Roon, in Rotterdam ontwerpt o.a. folders, logo's, huisstijlen, boeken, kaarten, affiches, tijdschriften, jubileumuitgaven en kunstboeken. Ze heeft een bijzondere interesse voor kunst, cultuur, onderwijs, de oude wijken in Rotterdam, persoonlijke verhalen van mensen en de toepassing van typografie in interieurs. Inhoud verbinden met een grafische vormen is voor haar één van de leukste uitdagingen.

Lees verder

G overlay